غذاهاي محلي |
آبگوشت(مرغ، گوشت)، لاي برنجي، تاس كباب، آبگرمو، مژگو، كباب، كشك بادمجان و نان مهياوه از غذاهاي اصلي و رايج حاجيآباد است. در كنار اين غذاها، از ماهي نيز به شكلهاي مختلف استفاده مي شود.
قليه ماهي
پياز و سير رنده شده را سرخ ميكنند. زردچوبه و سبزي ماهي (گشنيز- شنبليله) به ماهي نمك زده اضافه كرده و آن را سرخ ميكنند. سپس تمر هندي را در آب گرم حل كرده و صاف مي كنند و به آن ميافزايند. همراه مقداري آرد مدتي پخته مي شود تا جا بيفتد. ماهي آن ممكن است هوور، شوري، سنگسر يا سرخو باشد.
كتلت ماهي
ماهي مومغ را بخارپز ميكنند و پس از جدا كردن تيغ، با سير و پياز و سبزي چرخ مي كنند. تخممرغ، نمك، فلفل، زردچوبه و كمي آرد به آن افزوده و سرخ مي كنند.
هواري ماهي (پلوماهي)
ماهي سرخ كرده با سير و پياز را با لوبياي پخته مخلوط ميكنند و لابهلاي برنج آبكش شده دم مي كنند. ماهي آن سوري است
مزيت هاي اقتصادي |
قشم جاذبه هاي طبيعي، تاريخي و گردشگري بسياري دارد. آب و هوايي مطلوب در فصل زمستان، آفتاب و سواحل زيبا، جنگلهاي حرا، ورزشهاي آبي، گونههاي مختلف پرندگان و آبزيان و ... باعث شده تا اين جزيره يكي از نقاط شاخص ايران باشد. از مهمترين مزاياي اقتصادي قشم ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
- بهرهمندي از معافيتهاي خاص مناطق آزاد تجاري
- فرودگاه بين المللي
- اسكله هاي متعدد تجاري و صيادي
- كارخانه هاي مختلف توليدي- صنعتي
- صيد و پرورش آبزيان
- دسترسي به آبهاي آزاد بين المللي
- منابع زيرزميني ازجمله گاز طبيعي
- نزديكي به كشورهاي حاشية خليج فارس و بازارهاي داخلي و خارجي
- امكانات مناسب براي فعاليت شركتهاي چند مليتي
- تأسيسات و امكانات پذيرايي، اقامتي و گردشگري مطلوب
بازي هاي محلي |
دارتوپ، كلمچ، گوپ زني، كري بري، هفت سنگ بالا، مالوك، تيلا، مايه، جيم بر دست
غذاهاي محلي |
اصليترين غذاي مردم قشم ماهي است كه به شكلهاي مختلف استفاده ميشود.
كينگسور
ماهي شور شده را در آب جوش ميگذارند تا نمكش كم شود، سپس ماهي پخته شده را با رطب و نان مصرف ميكنند. اين خوراك در فصل تابستان استفاده ميشود.
زبيوني
ابتدا برنج را آبكش كرده و سپس سبزيهاي معطّر را با سير و پياز در روغن سرخ ميكنند و بعد رب گوجه، فلفل، نمك و ادويههاي لازم را اضافه كرده و در آخر ماهي سرخ كرده را مخلوط نموده و با برنج حرارت ميدهند تا دم بكشند.
برنج محمد
در قابلمهاي شكر را جوشانده تا قوام بيايد، سپس برنج را كه قبلاً خيساندهاند، در قابلمه شكر ريخته با روغن و هل ميگذارند تا دم بكشد. سپس با ماهي كبابي يا ماهي سرخ كرده ميخورند.
ماهي با صدف
ابتدا صدف را در آب جوش مياندازند تا دهان آن باز شود، سپس گوشت صدف را خُرد كرده و به همراه پياز، فلفل، نمك، زردچوبه و رب گوجهفرنگي سرخ ميكنند؛ سپس لابهلاي برنج يا با نان و ماهي ميل ميكنند.
هريسه
گوشت و گندم را با هم در قابلمه ريخته آن قدر هم ميزنند تا كاملاً پخته و حليم شود. اين غذا بيشتر در مجالس عروسي استفاده ميشود.
از ديگر غذاهاي معروف شهرستان قشم ميتوان به غذاهاي زير اشاره كرد:
كلون با گوشت ماهي، هواري، پلو برياني، كهيله تخم مرغ، كوكوي ماهي، قليه ماهي، خوراك ميگو، كتلت ميگو، ماهي برشته و حلوا چنگالي، حلوا شولو، حلوا خبيس، ارروت، نان تموشي، نان رخته، نان فوگايالي گي مات، نان گروس، نان دارچو، نان تهر، نان ليح، نان چيپاتي و
صنايع دستي |
گلابتون دوزي
طرح گلابتوندوزي بر قسمت پايين شلوار و دور مچ پيراهن و چادر عروس انجام ميگيرد و به وسيلة قلاب انجام ميشود. اين طرحهاي زيبا با روكش نقرهاي يا طلايي روي پارچه به تصوير كشيده ميشود.
خوس دوزي
عبور نوار نقرهاي به نام خوس با پهناي گوناگون از بين شبكههاي پارچههاي توري با طرحهايي مانند خشتي، ستاره شش پره، مثلثي، كندوي عسلي، مستطيل و ساير طرحهاي دلخواه را خوسدوزي ميگويند كه بيشتر روي چادرهاي عروسي و نوعي روسري سنتي به نام جلبيل انجام ميشود.
شكبافي
شك نواري با نخهاي طلايي و نقرهاي و نخ قرقره كاموايي نازك است كه با تابيدن نخها و گره مربع زدن، درست ميشود.
گرگوبافي
گرگو، توري فلزي است كه براي صيد صدف و انوع ماهيهاي كوچك ساخته ميشود.
سوندبافي
سوند نوعي ديوار با پرده از جنس شاخههاي درخت خرما است كه با برگهاي تابيده شده خرما ساخته ميشود. از سوند براي پوشش سقف خانهها و حفاظت بادگيرها در فصل زمستان استفاده ميشود
موقعيت كلي |
جزيره قشم، در شمالغربي تنگه هرمز قرار دارد. طول آن 135 كيلومتر و عرض آن از 10 تا 30 كيلومتر متغير است. اين جزيره با مساحت 1610 كيلومترمربع، بزرگترين جزيرة خليجفارس است. بندرعباس با 12 مايل فاصلة دريايي نزديكترين شهر به قشم است. يك فصل گرم و مرطوب و طولاني و يك فصل كوتاه و معتدل از ويژگيهاي آب و هوايي اين شهرستان ميباشد.
جزيرة قشم به دليل موقعيت سوقالجيشي خود، در طول تاريخ از زمان ايلاميها تاكنون هميشه موقعيتي ممتاز و استثنايي داشته و دستخوش تغيير و تحوّلات مختلفي بوده است. انگليسيها كه آخرين اشغالگران قشم بودند، در بندر باسعيدو پايگاهي قوي براي سوخت كشتيهاي خود در جنگ جهاني دوم ايجاد كرده بودند كه پس از پايان جنگ جهاني دوم به فعاليت خود در اين جزيره پايان دادند. پس از پيروزي انقلاب اسلامي قشم اهميت فراواني يافت و در سال 1368 ه.ش. به عنوان دومين منطقه آزاد تجاري شناخته شد. براساس برآورد آمار سال 1385، جمعيت آن 103756 نفر است.
شهرستان قشم، 3 بخش، 4 شهر و 7 دهستان دارد:
بخش مركزي: شهر قشم، شهر درگهان، دهستانهاي حومه و رمكان
بخش شهاب: شهر سوزا، دهستانهاي دولاب، سوزا، صلخ، لارك، هنگام
بخش هرمز: شهر هرمز