معرفی وبلاگ
رویایی ترین کشور جهان به نظر من ایران می باشد که هر خارجی رویای امدن به ایران را دارد............ نویسنده وبلاگ : میلاد اکاتی
صفحه ها
دسته
گالري اختصاصي ايران رويايي
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 2489228
تعداد نوشته ها : 785
تعداد نظرات : 32
خرگوش

Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

سد زهك زابل: سدي در 28 كيلومتري جنوب خاوري زابل به نام سد زهك بر روي رودخانه سيستان ايجاد شده كه آن را به دو كانال تقسيم مي‌كند. يكي كانال طاهري و ديگري كانال شهر ناميده مي‌شود. هامون صابري يا درياچه سيستان در شمال زابل قرار دارد كه قسمتي از آن در خاك ايران و قسمتي ديگر در خاك افغانستان واقع شده است. اين درياچه روي هم رفته داراي 30 كيلومتر طول و شش كيلومتر عرض بوده و عميق‌ترين نقطه آن در خاك ايران شش متر است .

دسته ها : سیستان (زابل)
چهارشنبه 1390/8/25 1:48 صبح

كوه خواجه بزرگترين بناى خشتى در كوير تاريك

كوه خواجه بزرگترين بناي خشتي در دل كوير

سرزمين سيستان در كنار رود هيرمند يكى از مناطق تاريخى ايران به شمار مى آيد كه آثار و شواهد تمدن هاى بسيارى را در خود جاى داده است. تمدن هايى كه به واسطه وجود رود هيرمند و درياچه هامون در اين منطقه شكل گرفته اند و بعضا داراى قدمتى پنج هزار ساله هستند. شهر زابل نيز در منطقه سيستان از شهرهاى قديمى اين سرزمين به حساب مى آيد كه آثار تاريخى ارزشمندى را در خود جاى داده است. بناهايى كه بيان گر دوره هاى تاريخى متفاوتى هستند. نام قديمى شهر زابل را زرنك مى ناميدند. يكى از باارزش ترين و قديمى ترين آثار تاريخى سرزمين سيستان كوه خواجه است.

كوه خواجه، تنها عارضه طبيعى در دشت سيستان است و در ۳۰ كيلومترى جنوب غربى شهرزابل قرار دارد. اين كوه ذوزنقه اى شكل از سنگ هاى بازالت سياه رنگ تشكيل شده مانند جزيره اى در ميان درياچه هامون قرار دارد. بر روى اين كوه مى توان آثار بناهاى باستانى مربوط به دوره هاى تاريخى متفاوت را مشاهده كرد. يكى از مهم ترين و شاخص ترين بناهاى تاريخى اين محل ، آتشكده اى است قديمى كه زمان ساخت آن به سده يكم پس از ميلاد باز مى گردد. آتشكده مذكور داراى يك تالار مركزى در وسط و راهروهايى در اطراف است كه در نهايت به ورودى اصلى آن در جلو ختم مى گردد و مطابق با سبك چهارتاقى هاى آن دوره ساخته شده است. ويرانه هايى نيز در اطراف آن وجود دارد كه مربوط به دوره هاى اشكانى و ساسانى است. كوه خواجه قلعه اى عظيم و دژ شهرى منحصر به فرد از دوره اشكانيان و ساسانيان است. اين اثر بزرگ به تخت جمشيد خشت و گل شهرت دارد و تنها نمونه دژ شهرهاى اشكانى باقى مانده در ايران است. يكى ديگر از بناهاى تاريخى شاخص در كوه خواجه ، كاخى است مربوط به دوره ساسانيان كه جلوه هاى معمارى بديعى را مى توان در آن مشاهده كرد.

كوه خواجه بزرگترين بناي خشتي در دل كوير

اين كاخ شامل عمارتى است كه در جلوى آن حياطى با منظره اى بسيار بديع و زيبا كه چشم هر بيننده اى را خيره مى سازد قرار گرفته است. همچنين در بخش جنوبى اين تپه معبدى خشتى مربوط به دوره هاى قبل از اسلام قرار گرفته است. اين معبد كه كرچك چهل گنجه نام دارد بنابر عقيده برخى ، همرديف بناهاى قلعه دختر شمرده مى شود.

از ديگر بناهاى باستانى مربوط به دوره هاى پس از اسلام مى توان به مقبره خواجه مهدى بن محمد بن خليفه اشاره كرد كه در كنار زيارت گاه هاى خواجه قلتان و پير گندم بريان قرار دارد و ساير آثار باستانى موجود بر روى تپه مربوط به قوم سكاها مى باشد.

كوه خواجه در دوره ساسانى كمتر مشابهى در ديگر نقاط كشور داشته و تنها آتشكده تخت سليمان از برخى جهات با دوره ساسانى كوه خواجه بويژه آتشكده آن قابل مقايسه است

.سرزمين سيستان با تاريخ چندين هزار ساله خود به عنوان نگينى درخشان در تاريكى كوير مطرح است اما چرخ آثار باستانى و توسعه گردشگرى اين منطقه به علتهاى مختلف لنگ مى زند. فراوانى آثار باستانى و تاريخى سيستان به اندازه اى است كه بسيارى از دانشمندان و كارشناسان ايرانى و خارجى از آن به عنوان «سرزمين آفتاب» ياد كرده و سيستان را بهشت باستانشناسان معرفى كرده اند. نبود فضاى اقامتى و رفاهى در حاشيه كوه خواجه براى اسكان گردشگران اين منطقه و فقدان مراكز پذيرايى و تجارتى و نبود امكانات اوليه بهداشتى در كنار اين اثر تاريخى باعث مهجور ماندن و ناشناخته شدن كوه خواجه شده است.

وجود تاريكى مطلق در محيط اطراف كوه خواجه در شب و نبود اطمينان از امنيت شبانه براى عبور و مرور در اطراف اين اثر از جمله مهمترين مشكلات ديگر پيش روى مشتاقان گردشگران است.

دسته ها : سیستان (زابل)
چهارشنبه 1390/8/18 1:28 صبح

كوه خواجه  سيستان با معماري شگفت انگيز

"كوه خواجه" با معماري شگفت انگيز در دل كوير ايران در سيستان همچون نگين درخشاني خودنمايي مي‌كند.

كوه خواجه تنها عارضه طبيعي دشت سيستان با ارتفاع تقريبي ‪ ۶۰۹‬متر از سطح دريا است كه در هنگام پرآبي جزيره كوچكي را در ميان درياچه هامون شكل مي‌دهد.

كوه خواجه بزرگترين معماري خشتي بر جاي مانده از دوره "پارتيان" در منطقه سيستان قرار دارد و يكي از مهمترين آثار دوره‌هاي اشكاني، ساساني- اسلامي است.

اين بنا تنها عارضه طبيعي مرتفع در منطقه مسطح سيستان به شمار مي‌رود و در آن كاخ، آتشكده، زيارتگاه خواجه مهدي و قبرستاني از دوران مختلف به يادگار مانده است.

اين گدازه بازاليتي ذوزنقه‌اي شكل كوهي است كه در حدود ‪ ۲۰‬كيلومتري جنوب غربي زابل و ميانه درياچه هامون قد برافراشته است.

مجموعه كوه خواجه براي نخستين بار در سال ‪ ۱۹۱۶‬توسط "اورل اشتين" باستان‌شناس معروف انگليسي شناسايي و كشف شد.

بدنبال آن پروفسور "هرتسفلد" آلماني طي سالهاي ‪ ۱۹۲۹ -۱۹۲۵‬ميلادي به جستجو در آثار كوه خواجه پرداخت و حاصل كاوشهاي اين باستانشناس در كتاب "سكستان، ايران شرق باستان و تاريخ باستانشناسي ايران" آمده است.

‪ ۴۰‬سال قبل هم "گوئليني" باستانشناس و معمار ايتاليايي كاوشهاي محدودي در آثار كوه خواجه انجام داد كه نتايج آن را در كتابي با عنوان "معماري ايران و آثار كوه خواجه" منتشر كرد.

از حيث اعتقادي و بر اساس اسطوره‌هاي زرتشتي درياچه هامون مقدس بوده و ظهور منجي (سوشيانت) از اين درياچه اتفاق مي‌افتد.

بنابر باورهاي آيين مزديسنا و اسطوره‌هاي پهلوي كه بر اساس تعاليم زرتشت تدوين شده است، در پايان هزاره دوازدهم، براي سومين بار از خاندان "بهروز پارسا"، دوشيزه‌اي به آب درياچه هامون داخل شده و آخرين رهاننده يا "سوشيانت" موسوم به "استوت ارته" از وي زاييده مي‌شود.

به همين لحاظ كوه‌خواجه نيز تقدس خاصي دارد، سوشيانت به شكلهاي مختلف تقريبا در تمام متون زرتشتي و اوستايي از جمله در گاتها، يسنا، سروده‌هاي زرتشت و يشتها مورد اشاره قرار گرفته و شكي نيست كه اشو زرتشت در كتاب اوستا به آن اشاره داشته است.

در سال ‪ ۱۳۷۰‬نيز ميراث فرهنگي به كار بررسي و نقشه‌برداري از آثار كوه خواجه پرداخت و پس از كاوشهاي مختلف در سالهاي متمادي در اين محل ‪ ۱۱‬اثر از دوران تاريخي مختلف كشف شد.

تزيينهاي معماري بكار رفته در برخي قلعه‌هاي اين بنا شباهت به شيوه يوناني دارد، سر ستون‌هايي به سبك دوريك با پيچهاي توماري، تزيينهاي ديگري مانند گل كوچك پرپر به صورت نيلوفري (لوتوس)، از هنر هخامنشي اقتباس شده است و بعضي از آنها به هنر بين‌النهرين نيز شباهت دارد.

كوه خواجه در ميان اديان سه گانه كهن شامل اسلام، مسحيت و زرتشت ( ايران باستان) از اهميت و قداست زيادي برخوردار بوده است.

اين كوه نام خود را از آرامگاه خواجه مهدي يكي از دوستداران خاندان علوي كه مزارش بر فراز اين كوه واقع شده، گرفته است.

خواجه غلطان، كوه نور، كوه موعود و كوه باطني از ديگر عناويني است كه اين كوه به آنها ناميده شده است.

اين بنا براي مسيحيان نيز مقدس است زيرا كه آورده‌اند، در زمان تولد حضرت مسيح در بيت‌الله سه مغ(روحاني) برفراز اين كوه ايستاده و نظاره‌گر نوري كه از اين پيامبر خدا در هنگام تولد ساطع مي‌شد، بودند و آن سه به مسيح ايمان آوردند.

مقبره خواجه مهدي و قبرستاني كه از دوره اسلامي، اتاق پير گندم دريان و اتاق بي‌باد در كوه خواجه باقي مانده اين بنا را براي مسلمانان نيز مقدس كرده بطوري كه در اعياد مذهبي، ملي و ايام تعطيل زايران براي زيارت به اين مكان مي‌آيند.

از مهمترين آثار بر جاي مانده از دوران تاريخي در كوه خواجه "كهن دژ"، "كك كوهزاد" و قلعه"كافران" كه برخاسته از تمدن عظيم ساساني و اشكاني است را مي‌توان نام برد.

آتشدان، اتاق طواف، رواقهايي با نقاشيهاي ديواري زيبا و محلي كه گالري نام گرفت به خاطر وجود تعداد زيادي از نقاشيهاي ديواري از پرتره پادشاهان ، بزرگان و داستانهاي مذهبي با كادر و قابي در اطراف كه در تمام نقاط اتاق خودنمايي مي‌كند و حتي تا سقف نيز كشيده شده از جمله آثار مهم كشف شده در كوه خواجه سيستان است.

نقاشي ديواري سه مغ يا سه پادشاه، نقش خداي "اوروس" خداي پيروزي سوار بر اسب، نقش شاه و ملكه و تصاويري از بزرگان پارتي و برج و باروهاي قلعه نيز از نقوش اصلي اين بناي به جاي مانده از تمدن عظيم ايراني است.

دو نقش برجسته گلي با تصوير سه سوار بر اسب در حال حركت در پشت هم و ديگري تصوير شيري كه يورش برده بسوي فردي كه سوار بر اسب است كه بوسيله ميخهاي چوبي به ديوار نصب شده از ديگر آثار بدست آمده از كوه خواجه است.

در كاوشهاي انجام شده در كوه‌خواجه و قلعه‌هاي موجود در آن، ديوارهايي با ارتفاع ‪ ۴۰‬متر كه با خشت ساخته شده و بيش از يكهزار سال قدمت دارد نيز كشف شده‌اند.

روزگاران نه چندان دور درياچه هامون پر آب بود و كوه خواجه به مانند جزيره‌اي سربرآورده از ميان آبهاي اين درياچه از دور خودنمايي مي‌كرد.

آن زمان كوه خواجه و قلعه اشكاني آرام گرفته بر پشته آن خوشبخت بودند.

خوشبخت از آن رو كه انسان كمتر مي‌توانست به آن دسترسي داشته باشد و همه از دور به زيارت اين كوه مقدس مي‌پرداختند.

اما به مرور زمان با استمرار خشكسالي و خشكي درياچه هامون و نيز قهر طبعيت اين بناي مهم در آستانه تخريب قرار گرفته است.

با اين وجود سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان اين بناي عظيم را به همراه دو اثر منحصر بفرد ديگر سيستان به نامهاي شهر سوخته (‪ ۳۲۰۰‬سال قبل از ميلاد) و دهانه غلامان ( شهر هخامنشي) براي ثبت در فهرست آثار جهاني به سازمان علمي، فرهنگي، تربيتي و آموزشي ملل متحد (يونسكو) پيشنهاد داده است.

منطقه سيستان با جمعيت ‪ ۵۰۰‬هزار نفر و دو شهرستان زابل و زهك در شمال استان سيستان و بلوچستان قرار دارد.

دسته ها : سیستان (زابل)
چهارشنبه 1390/8/18 1:23 صبح

محيط طبيعي :

شهرستان زابل با حدود 317/329 نفر جمعيت در جنوب خاوري ايران و شمال استان سيستان و بلوچستان مساحتي بالغ بر 15197 كيلو متر مربع واقع گرديده از جانب شمال و شمال شرق با استان خراسان جنوبي از در امتداد مرز با كشور افغانستان ، از جنوب با شهرستان زهك و زاهدان ، از غرب با كوير لوت هم مرز مي باشد .زابل داراي چهار بخش شيب آب ،پشت آب ، مركزي و ميان كنگي و چهار شهر محمد آباد ، اديمي ، بنجار و دوست محمد و هم چنين 17 دهستان و حدود 937 روستا مي باشد . اين شهرستان با يك جاده آسفالته به طول 216 كيلو متر به شهرستان زاهدان مركز استان راه دارد وتا تهران 1078 كيلومتر فاصله دارد .

 

 

پيشينه تاريخي :

 

 

سيستان سرزمين افسانه ساز كهن ايران خاستگاه اسطوره ها و حماسه ها و دست خوش حوادث گوناگوني در طول تاريخ  ايران زمين بوده است . يازدهمين سرزميني است كه اهورامزدا بيافريد اين سرزمين باستاني در ادوار مختلف داراي اسامي گوناگون از جمله : سيوستان، سكستان ، سيستن ، ماساژت ، آريا پليس ، درانگيانا ، زرنگ ، زرنج ، نيمروز يا نصف النهار ،زاول ، زابل و دهها نام ديگر بوده است .

با اتصال خشكيهاي اطراف قريه حسين آباد و ناصرآباد روستا بزرگي تشكيل گرديد كه بعد از تاسيس پادگان ارتش به اهمييت آن افزوده شد و سرانجام در سال 1307 ش. شهرستان زابل شكل گرفت . در اواخر عهد كالكولتيك يعني بين 4000_ 3200 قبل از ميلاد در بخش جنوب شرق ايران در سايه لطف رود خانه هيرمند و شرايط مناسب آب و هوايي آن در منتهي اليه اين رود خانه بستر اوليه تمدن عظيم سيستان در شهر سوخته شكل گرفت و بعد ها طي دوره هاي مختلف رخ دادهاي متعددي تا به امروز بر اين منطقه حكم فرما بوده است . مورخين بناي سيستان  را به دست گرشاسپ در 4000 سال قبل از اسلام مي دانند پس از وي سيستان خاك جهان پهلوانان شاهنامه بوده است از خاندانهاي مهم باستاني حاكم بر سيستان (كيو مرث ، هوشنگ ، طهمورث ، جمشيد ) و كيانيان ( كيقباد ، كيكاووس ، كيخسرو ) البته قبل از مادها بودند كه مدت حكومت پادشاهان كياني 718 سال بوده است . _ زرنگ يا سيستان در هخامنشي (505_ 330 پ.م ) از پارت جدا شد و ساتراپ جدا گانه اي را نشكيل داد  كه پايگاه مركزي و مذهبي منطقه بود . و در كتيبه هاي كورش و داريوش كبير از آن به عنوان زارنگيانا نام برده شده است . در سال 23 (ه ق ) مسلمانان وارد سيستان شده اند و سيستانيان چنان كه حقانيت دين مبين اسلام را در يافتند با نامه و پيام امام حسن (ع) به لسلام روي آوردند . در محرم سال (247ه ق) يقوب ليث صفاري نخستين دولت  مستقل ايراني را پس از اسلام پايه گذاري كرد وي خدمات فراواني به فرهنگ ايران زمين كرد . در 19 بهمن 1330 قيام خونين مردم سيستان برعليه حكومت خود باخته پهلوي و خاندان علم اتفاق افتاد كه طي آن پرچم انگليس را به آتش كشيدند  . در سال 1357 همزمان با ساير نقاط دوران رشادت هاي مردم و پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي بود و بعد از آن انقلاب نيز پاك انديشان سيستاني با حضور در جبهه ها و در صحنه هاي مختلف هم پا و هم آواي برادران و خواهران خود آباداني و مرز داري از اين آب و خاك كوشا هستند .

 

 

آب و هوا :

 

آب و هواي زابل از نوع بياباني و گرم و خشك با حداقل دما در دي ماه 7 درجه و حد اكثر دما در تير ماه 45 دجه بالاي صفر گزارش شده است .

 

 

بادهاي سيستان

 

 

جريان باد در سيستان در كليه فصول بر قرار است ، باد هاي 120 روزه در سيستان حاصل توده هاي پر فشار غربي است كه در فصل تابستان از جهت شمال شرق به جنوب شرق مي ورزد حد اكثر وزش اين باد در تير ماه به صد كيلو متر در ساعت نيز مي رسد كه در مسير باعث جابجايي ريگ هاي روان مي گردد و طوفان هاي شن ، تپه ماهور و ماسه بادي ها را شكل مي دهد طرح تثبيت شن هاي روان به وسيله مارچ پاشي و ايجاد پوشش گياهي تنها راه جلو گير ي از پيشرفت اين طوفانها در منطقه سيستان است .

از باددر سيستان بهره گيري فراوان مي گردد از جمله خار خانه ها ( كولر هاي طبيعي منازل ) ، يخ دانها ، باد گير ها و آس بادها به طوري كه اين منطقه به عنوان خاست گاه آسباد در دنيا لقب گرفته است .

 

 

ميرا ث معنوي و مردم شناسي

 

 

نژاد

 

پيش از ورود و استقرار آريايي ها در سيستان  نژادهاي بومي در اين منطقه مي زيسته اند و بعد از آن مردم ساكن در اين منطقه شاخه اي از نژاد آريايي هستند كه بهتر از ساير نقاط زبان و خوصوصيات كلي ايرانيان دوره هخامنشي را حفظ كرده اند . اين قوم نجيب قرنهاست كه در اين خاك مقدس زندگي نموده اند و در واقع نژاد آريا تكامل خود را در دشت سيستان طي نموده است . اقوام سيستاني و زابلي بخش اعظم طوايف سيستان را تشكيل مي دهند ، با توجه به سير مدنيت در اين منطقه و دلايل متعدد ديگر در دوره هاي مختلف از طوايف شيرازي ، عرب ، بلوچ، قايني ، افغان و هندي به سيستان مهاجرت نموده اند .

 

 

زبان و گويش

 

محققين گويش مردم سيستان را يكي از چهار زبان متروك پارسي عهد باستان ياد كرده اند لهجه سيستاني به زاولي معروف است از بهترين نمونه هاي باز مانده گويش سيستاني سرود آتشكده كركويه سيستان است . در سال ( 254 ه ق ) يعقوب ليث صفاري دولت مستقل ايران را بعد از اعراب در سيستان بنياد نهاد وي زبان پارسي دري را زبان رسمي ايران نمود كه كه تا كنون رسميت دارد .

 

 

خط

 

 

كاوش باستان شناسي در شهر سوخته سيستان روشن نمود كه هنگام شكوفايي اين فرهنگ در (3200 ق. م) خط نگار گري در سيستان رواج داشته است از جمله گل نگاره ذوزنقه اي شكلي است كه از دوران ايلامي در لايه دهم شهر سوخته پيدا شده است در دوره هخامنشي خط رايج در منطقه ميخي بود خط اوستايي نيز در بعضي از سكه هاي آن زمان ديده شده است پس از اسلام خط معلقي ابراهيم سجستاني ابداع نمود بعد از شهرياري يعقوب ليث ، زبان و كتاب رايج را در سيستان پارسي دري و پهلوي بود.

 

 

فرهنگ عامه

 

تمدني كه اكنون در سيستان شاهد آن هستيم ره اورد مشعلي تابناك است كه در طي هزاران سال سينه به سينه  از نسلي به نسلي ديگر رسيده است و شامل فرهنگي اصيل در قسمت هاي مختلف زندگي و فولكور منطقه ميباشد .

 

آيين و مراسم ها

 

 

در سيستان آيين ها بر گرفته از اقليم و طبيعت منطقه ،اعتقادات و طبقات اجتماعي مردم است و به مناسبت هاي مختلف انجام مي شود از جمله

_ آيين ها در موقع كار ( مراسم محشر ) آيين كهن لاي روبي بستر رود خانه هير مند است كه حكي از يك نوع تعون و همبستگي منطقه اي و تبلور عيني اتحاد در  حل معضلات است كه هنوز هم در منطقه انجام مي گردد . ( مراسم جشن گندم ) جشن و پايكوبي به مناسبت برداشت گندم وشكر گزاري از درگاه ايزد منان است كه با رقص و پايكوبي خاص سيستاني براي هر تازه واردي بسيار جذاب مي باشد .

آيين هاي مذهبي ( عيد فطر ، عيد غدير ،عيد قربان و مبعث پيامبر _ تولد امام علي (ع) و مراسم آييني نيمه شعبان كه مردم در اين روز به زيارت اهل قبور رفته و يك نوع شيريني محلي به نام چلبك درست مي كنند مراسم سحر خواني و رمضان خواني در شب هاي ماه مبارك رمضان و مراسم عزاداري در ماه محرم با اجراي تهذيه و سوگواري .

آيين هاي ملي ( نوروز و جشن سيزده بدر مردم به زيارت كوه خواجه و ساير زيارت ها مي روند جشن مي گيرند و شادي مي كنند مراسم و آيين هاي بسيار زيبايي نيز در هنگام تولد ، ازدواج اجرا مي گردد .

 

 

ادبيات شفاهي

 

 

ضرب المثل ها ، چيستان ، افسانه هاي كهن سيستاني ،داستان هاي حماسي و اشعار محلي است كه ريشه در اعتقادات و باور هاي سنتي و اصيل مردم  دارد .

 

 

موسيقي سنتي

 

موسيقي بر گرفته از حكمت معنوي و مولود فرهنگ اصيل اين ديار است وداراي قدمتي كهن است در موسيقي سازي ، انواع ساز هاي محلي از جمله قيچك ، ني ، دايره ، سرنا و ساز و دهل استفادهمي گردد كه توسط هنرمندان بومي در خود منطقه ساخته مي شود و در كنار موسيقي آوازي و مقامي كه بر گرفته از احساسات و فولكور مردم است و در رديف ها و آواها به صورت دو بيتي ها ( سيتكها ) رباعي ها ، لالايي ها  و به مناسبت هاي مختلف اجرا مي گردد . رقص شمشير از نمونه هاي شاخص موسيقي سازي و آوازي در منطقه است كه ضمن داشتن شهرت جهاني باشور و اشتياق خاصي در جشن ها و مراسم آييني  اين ديار برگزار مي گردد .

 

 

بازي ها و ورزش هاي محلي

 

كشتي كچ گردان kach  خاستگاه ديرينه اي در سيستان دارد و بسياري از فنون آن اكنون در كشتي آزاد كه ورزش ملي ايران است اجرا مي گردد . كودي kavade  از بازي هاي محلي و اصيل سيستاني است هم اكنون به عنوان ورزش بومي و رسمي شهرت بين المللي يافته و در بيشتر مسابقات اجرا مي گردد .

خسو khoso شنا _ چوك بازي _ چوب بازي و رقص شمشير مناسك آييني كه از قدمت و اعتبار ويژه اي در سيستان برخوردار است و در بيشتر جشن ها برگزار مي گردد .

 

پزشكي سنتي

 

 

اولين جراحي جمجمه كه با موفقيت در شهر سوخته 6000 سال قبل انجام شده است قدمت پزشكي سنتي را در سيستان نشان مي دهد رستم زاد يا اولين سزارين و اولين بيهوشي براي جراحي به نقل از شاهنامه در سيستان اتفاق افتاده است  .  شكسته بندي و حجامت قدمت ديرينه اي در اين منطقه دارد و استفاده از گياهان دارويي در سيستان مرسوم است .

 

 

معماري

 

يكي از جاذبه هاي سيستان معماري و بهره گيري مثبت از فرآيند چرخه طبيعت در ساخت مساكن است كه به بهترين شكل در زندگي مردم نمود دارد .

 

 

 

ميراث فرهنگي و جاذبه هاي تاريخي

 

 

 

سيستان را بهشت باستان شناسان لقب داده اند ، تا كنون محققين داخلي و خارجي بسياري در اين ديار كنكاش كرده اند كارشناسان استان توانسته اند تا كنون حدود 500 اثر باستاني از دوره هاي مختلف تاريخي را در اين منطقه شناسايي و تعداد 379 اثر را در فهرست ملي به ثبت برسانند  آثار شهر سوخته ، كوه خواجه و دهانه غلامان براي ثبت در فهرست جهاني پيشنهاد داده شده است ، با عنايت به اينكه در گذشته بخش عمده اي از سيستان بزرگ در خاك افغانستان و كرمان و خراسان قرار داشته در واقع تعداد بسياري از آثار باستاني سيستان در خارج از مرزهاي جغرافيايي فعلي قرار دارد از جمله شاخص ترين اين آثار مي توان به محوطه هاي باستاني ( شهر سوخته_ 3200 ق م ) _ ( محوطه تخت عدالت _ اشكاني ساساني ) .

( شهر قاسم آباد ، بي بي دوست ، خوشداد ، اشكاني و اسللمي ) _ ( شهر  كوه خواجه _ اشكاني ساساني ، اسلامي ) _ ( شهر كندر اوض دار _  اسلامي ) _ ( شهر زرنج _ تاريخي ، محوطه ناد علي ، غزنين ، سرخ دك و سپيد دك ، نيمروز و ....... در سيستان افغاني ) و .........  .

قلعه هاي باستاني آن عبارتند از (قلعه كك كهرزاد  ، ارگ سر سنگ ، قلعه چهل دختر ، قلعه سام دوره اشكاني و ساساني _ قلعه مچي، قلعه رستم ، قلعه تيمور، قلعه كا فران ، قلعه رام رود ، قلعه فتح از دوره اسلامي ، ارگ سه كوهه ، ارگ خان ملك ، ارگ خان ملك ، ارگ مير جمال،  ارگ  كد خدا محمد  كيخا و ...).

 

 

ذوب فلز ،سيستم فاضلاب شهري و اوج تمدن شهر نشيني اولين انميشن و بازي فكري دنيا وقديمي ترين چشم مصنوعي و هزاران ماده فرهنگي  ديگر _ گورستان شهر سوخته با 25 هكتار وسعت و 4000 گور به عنوان يكي از وسيع ترين گورستانها قبل از تاريخ كمك زيادي به پژوهش در روند شكل گيري تمدن حاشيه هير مند و نوع اعتقادات ساكنان آن مي كند به طوري كه مردم آن زمان به زندگي پس از مرگ اعتقاد داشته و اشيا  فراواني را با مرده ها تدفين مي كردند . به گفته دكتر سجادي سرپرستا گروه باستانشناسي شهر سوخته به علم امروز مدت 450 سال طول مي كشد كل شهر شناسايي و بررسي مي گردد لازم به ذكر است وجه تسميه شهر سوخته علي رغم چند مورد آتش سوزي رخ داده در آن به دليل تغيير مصب رودخانه هيرمند و خشكسالي هاي ممتد در آن بوده است

 

.

كوه خواجه ( كوه رستم يا كوه شيدا كوه خدا )

 

 

 

اين كوه به صورت برجستگي بازالتي سياه رنگي در فاصله 30 كيلومتري جنوب غربي شهر زابل با 609 متر ارتفاع در ميان دريا

ه مقدس هامون به طرز شگفت انگيزي خود نمايي مي كند و در سال 1310 با شماره  54 در فهرست ملي به ثبت رسيده است . مجموعه اي از آثار دوره هاي مختلف پارتي اشكاني و اسلامي از جمله : يك بناي وسيع و آتشكده ان ، قلعه هاي خشتي ، راه ها و دالان هاي قديمي ، برج باروها و حصار هاي مختلف چند زيارت گاه قبور سنگي ، كاخ و شهرهاي كوچك و دالان گالري و اثاري به نام هاي كك كهرزاد ، ارگ چهل دختر ، قلعه كافران ، اتاق بي باد ، ارگ سر سنگ ، زيارت خواجه غلطان ، آرام گاه آسيابان ، پير گندم و بريان و .... در ان ديده مي شود شاخص ترين قسمت كوه رستم كه شاه نشين رياست خاندان پر قدرت سورن بوده است كهن دژ يا قلعه رستم و قلعه كافران آن است كه در دامنه شرقي كوه مستقر است اين بنا با معماري زيبا ي خود يكي از بزرگترين بنا هاي خشتي پيش از اسلام است . كه معروف به تخت جمشيدي از خشت و گل مي باشد تزئينات گچبري ، گل برجسته ها و نقاشي هاي ديواري به عنوان يكي از اولين نمونه ها از اين دست نيز در ان به چشم مي خورد .

 

 

 
دسته ها : سیستان (زابل)
شنبه 1390/8/14 12:46 صبح
X