مكان هاي ديدني و تاريخي
تهران به عنوان پايتخت ايران، علاوه بر مركزيت سياسي، اصلي ترين قطب فرهنگي و اقتصادي ايران نيز به شمارمي آيد. وجود امكانات و جمعيت زياد سبب تمركز مراكز تفريحي و گردشگري زيادي در اين ناحيه شده است. مهم ترين نمايشگاه ها، سالن هاي سينمايي، مراكز اقامتي، مراكز بازي و تفريح، فرهنگ سراها و سالن هاي مجهز ورزشي دراين شهرستان وجود دارند.
طبيعت زيباي شهرستان هاي اطراف تهران از جمله دامنه هاي زيباي كوه دماوند و دشت هاي مجاور آن، ارتفاعات توچال، رودخانه كرج و جاجرود، درياچه اميركبير و لتيان، آبشار دوقلو و ييلاقات دربند و دركه و... از مناطق طبيعي – تفريحي شهرستان تهران به شمار مي آيند. مكان هاي متعدد تاريخي و سياسي نيز دراين منطقه وجود دارند كه از ارزش هاي گردشگري برخوردارهستند. كاخ ها و ارگ ها كه بيش تر در دوره هاي قاجاريه و پهلوي ساخته شده اند، خانه ها و باغ هاي قديمي كه برخي از آن ها به صورت موزه در معرض ديد مردم قرار گرفته، مساجد تاريخي و كليساهاي متعدد و قديمي به همراه ده ها نگارخانه، موزه، و... از مكان هاي ديدني و تاريخي شهرستان تهران به شمار مي آيند.
تهران؛ مهم ترين منطقه ايران است و به لحاظ اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي نقش مهمي در ميان ساير مناطق كشور ايفا مي كند. شهرستان تهران از شمال به شميرانات، از جنوب به شهرستان ري، از خاوربه شهرستان دماوند و از باختر به شهرستان كرج محدود مي شود. صنايع تهران؛ گستره گوناگوني از صنايع مختلف را در بر مي گيرد و بازرگاني نيز در اين شهرستان از رونق بسيار زيادي برخوردار است. صادرات و واردات داخلي و خارجي در اين شهرستان به وفور به چشم مي خورد و افراد زيادي به شغل بازرگاني و تجارت دراين منطقه اشتغال دارند. گردشگري شهرستان تهران به لحاظ مناسبات صنعتي اين منطقه و جمعيت زياد آن از رونق خوبي برخوردار است. طبيعت زيباي شهرستان هاي اطراف تهران از جمله دامنه هاي زيباي كوه دماوند و دشت هاي مجاور آن، ارتفاعات و رودخانه هاي متعدد؛ مناطق طبيعي و تفريحي شهرستان تهران را تشكيل داده اند. پايتخت بودن شهر تهران در طي 200 سال گذشته، سبب شده مكان هاي متعدد تاريخي و سياسي در اين منطقه به وجود آيند كه ازارزش هاي خاص گردشگري برخوردارهستند. كاخ ها و ارگ ها كه بيش تر در دوره هاي قاجاريه و پهلوي ساخته شده اند، خانه ها و باغ هاي قديمي كه برخي از آن ها به صورت موزه در معرض ديد مردم قرار گرفته، مساجد تاريخي و كليساهاي متعدد و قديمي به همراه ده ها نگارخانه، موزه، و ... از مكان هاي ديدني و تاريخي شهرستان تهران به شمار مي آيند.
كشاورزي و دام داري
كشاورزي در اين شهرستان از رونق خوبي برخوردار است. براي آبياري زمين هاي زير كشت از چاه هاي ژرف رودخانه جاجرود و در برخي نقاط از كاريز استفاده مي شود. رودخانه جاجرود در قسمت خاوري اين شهرستان به محض ورود به جلگه به چندين شعبه فرعي تقسيم شده و زمين هاي مزروعي را در فصل هاي بهار و تابستان آبياري مي كند. نوع كشت بيش تر آبي و روش آبياري بيش تر جوي بندي است. عمده ترين فرآورده هاي كشاورزي عبارتند از: گندم، جو، پنبه، تره بار، سبزيجات و پرورش گل. دام داري نيز در منطقه به صورت سنتي و صنعتي رواج كامل دارد. شير،گوشت، تخم مرغ علاوه بر مصارف داخلي شهرستان از جمله صادرات مهم پاكدشت به شمار مي رود. كشاورزي، دام داري و صنعت از مشاغل عمده اهالي بوده و بنيان اقتصاد پاكدشت بر آن استوار شده است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
مامازن در شمال خاوري شهرستان پاكدشت واقع شده است و اهالي مي گويند مادر كريم خان زند در اين روستا زندگي مي كرده است و به همين جهت به مامازند نام گذاري گرديده است. در مورد نام پاكدشت نيز گفته مي شود در گذشته هاي بسيار دور، باتلاقي در اين محل بوده كه به علت آلودگي و داشتن پشه مالاريا و با توجه به عدم پيشرفت بهداشت در آن زمان، باعث شيوع بيماري مالاريا در منطقه مي شده است. از اين رو به نام «پلشت» (آلوده) از آن ياد مي شده است. ولي با توسعه و ترقي كنوني، پلشت از سال 1987 تغيير نام پيدا كرد و به پاكدشت موسوم شد.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان پاكدشت از خاور به شهرستان دماوند و بخش ايوانكي از شهرستان گرمسار، از باختر به شهرستان ري، از شمال به شهرستان شميرانات و از جنوب به بخش مركزي شهرستان ورامين محدود مي شود. شهر پاكدشت مركز شهرستان پاكدشت، از نظر جغرافيايي در 51 درجه و 40 دقيقه درازاي خاوري و 35 درجه و 28 دقيقه پهناي شمالي و بلندي 1020 متري از سطح دريا واقع شده است. جاجرود تنها رودخانه مهم و پر آب منطقه است. از طريق جاده اصلي تهران ـ مشهد به درازاي 25 كيلومتر به سوي شمال باختري شهر به تهران متصل مي شود و از همين راه در فاصله 40 كيلومتري ايوانكي و 71 كيلومتري به شهر گرمسار قرار دارد. هم چنين راه هاي فرعي، روستاهاي شهرستان را به مركز شهرستان پيوند داده است.
صنايع و معادن
وجود كارخانه هاي پارچين و ديگر كارگاه هاي صنعتي و توليدي و كوره هاي آجرپزي در منطقه، باعث اشتغال هزاران نفر از اهالي شهرستان پاكدشت شده است. به جز كارخاه هاي پارچين كه متعلق به سازمان صنايع دفاع بوده، فهرست بقيه كارگاه هاي توليدي و شركت هاي موجود به شرح زير است:
ـ ملامين ايرامين
ـ رنگ سازي ايفل
ـ كارخانه نيوارد (درب و پنجره سازي)
ـ كارخانه سيم سازي، كارخانه هاي كفش، لاستيك سازي، آلومينيوم سازي و ريخته گري و كارخانه توليد ماكاروني و كارگاههاي صنعتي اكسايد و …
در قسمت خاور پاكدشت، مسير رودخانه جاجرود داراي معدن شن و ماسه است كه به صورت مكانيكي مورد استخراج و بهره برداري قرار مي گيرد. يك معدن سنگ گچ واقع در شمال روستاي توچال و معدن سنگ آهك در جنوب روستاي مذكور وجود دارد كه توسط شركت كل معادن ايران استخراج و مورد بهره برداري است.
اكدشت يكي از شهرستان هاي استان تهران است كه در ناحيه جنوب خاوري استان واقع شده است. منطقه پاكدشت به علت نزديكي به تهران و بخش هاي مختلف اقتصادي، از رونق بازرگاني برخوردار است و فرآورده هاي كشاورزي از قبيل گندم و جو، پنبه، تره بار، گل، محصولات كارخانجات صنعتي و توليدي، توليدات معدني مانند گچ، شن و ماسه، فرآورده هاي دامي به خصوص شير گاوداري هاي صنعتي، تخم مرغ و مرغ گوشتي اقلام صادراتي شهرستان پاكدشت را تشكيل مي دهد. در واقع پاكدشت، شهري است كه از جمع سه روستاي پست، قوهه و مامازند شكل يافته است و به همين سبب داراي بافتي پراكنده و ناهمگن است. اهالي اين منطقه را بيش تر؛ كارگران و كاركنان سازمان هاي دولتي تشكيل مي دهند.