موزه اشياى قديمى بجنورد
اين موزه در محل آئينه خانه مفخم قرار دارد و آثار قديمى استان، منطقه در آن جاى گرفته است كه در نوع خود جالب و ديدنى ميباشند.
موزه حيات وحش بجنورد
اين موزه در بار دولت واقع شده كه در آن انواع حيات وحش منطقه به نمايش گذاشته شده است،اين مجموعه شامل پرندگان، پستانداران، خزندگان و دوزيستلوان مي باشد.
غار پوستين دوز، شيروان
اين غار در 6 كيلومتري شمال شرقي روستاي لوجلي از توابع شيروان و در دامنهكوههاي امام حاضر واقع شده است. دهانه گنبدي شكل غار، 3 متر ارتفاع و 4 متر عرض دارد. محوطه درون غارطوري است كه بايد بصورت سينهخيز در آن حركت نمود. پيچ و خمهاي درون غار به حدي است كه بدوننخكشي و راهنما، گردش در آن غيرممكن است. طول مفيد غار 120 متر و بازديد از آن حدود 2 ساعت به طولميانجامد.
غار سليمان، شيروان
اين غار در غرب شيروان در نزديكي روستاي قشلاق كاوه و در كمركش كوه پيكان واقعشده است. غار سليمان داراي دهانهاي وسيع و سقفي از سنگ يكپارچه به طول 25 و عرض 6 متر است كه درانتهاي آن، سقف و زمين به هم رسيده كه در جهت شرق آن حفرههايي وجود دارد. مسير اصلي غار، پس از طي50 متر به انتها ميرسد. نوع غار، خشك و بدون استالاگميت و استالاكتيت است.
غار كنهگرم در 50 كيلومتري غرب بجنورد
غار گنج كوه در روستاي جندي شهرستان بجنورد
غار سيدصادق در بجنورد
غار بيدگ در بجنورد
غار كافرقلعه در 5 كيلومتريجنوب غربي روستاي گليان شيروان
غار نوشيروان در روستاي نوشيروان اسفراين
غار عبادتگاه شيخ احمدذاكر در روستاي گوريان اسفراين
غار گنج كوه شوقان
غار گسك
غاز كورپان
شهر باستاني بلقيس،اسفراين
شهر بلقيس كه در حقيقت خرابههاي شهر قديمي اسفراين است در سهكيلومتري شهر فعلي و سمت راست جاده سبزوار - اسفراين واقع شده است. سفالهاي بدست آمده از اين شهربه دوران صفويان تعلق دارند. بنظر ميرسد اين شهر پيش از دوران صفويه ساخته شده باشد. كهن دژ بلقيس در اسفراين كه به شهر بلقيس معروف است عظيم ترين ميراث خشتي ايران بعد از ارگ بم است كه در طول تاريخ همواره به عنوان يكي از شهرهاي مهم در حاشيه جاده معروف ابريشم قرار داشته است.اين شهر باستاني در سه كيلومتري جنوب شرقي اسفراين يكي از معروفترين جاذبه هاي باستاني خراسان شمالي محسوب مي شود.
اين شهر كه بر اساس اسلوب معماري ساساني ساخته شده شامل سه بخش كهندژ، ربض و شارستان بوده و 29 برج با ارتفاعات مختلف دارد كه براي آخرين بار در دوره صفوي متروك شده و شهر اسفراين به محل كنوني حدود سه كيلومتري شمال اين ويرانه ها منتقل شده است.اين بناي دوره اوايل اسلام به شماره 4497 در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
زادگاه نوشيروان(فقت دژ)،اسفراين
قريه نوشيروان زادگاه سلطان انوشيروان در شمال شرقي اسفراين واقع شدهاست. در قسمت شرقي آن حصاري محكم بنام فقتدژ وجود دارد. بناي اين محل را به قباد فيروز نسبتميدهند. آثار مكشوفه اين ناحيه به دورانهاي قرون اوليه اسلامي و مغول تعلق دارند. از آن جمله ميتوان بهمجسمه بودا كه جنس آن از مفرغ است و همچنين به كاسه و عودسوزي كه با اشكال هندسي و خط كوفي تزئينشده، اشاره نمود
تپه باستاني سارمران،اسفراين
اين تپه در 500 متري جنوب روستاي سارمران در غرب اسفراين واقع شدهاست. آثار سفالي پراكنده بر روي اين تپه، مبين دورههاي تاريخي اوايل اسلام است.
محوطه توي
محوطه تاريخي توي كه شامل دو محوطه توي يك و دو است يكي از وسيعترين و كهنترين محوطه هاي خراسان شمالي است كه توالي فرهنگي از دوره پيش از تاريخ تا اواسط دوره تاريخي را در خود جاي داده است.
قديمي ترين آثار به دست آمده در اين محوطه ها به گمان باستانشناسان به اواخر دوره كلكوليتيك تعلق دارند و از سفالهاي به دست آمده در سطح تپه سفالهاي خاكستري - سياه داغدار عصر مفرغ و سفالهاي دوره تاريخي هخامنشي و اشكاني را به ياد مي آورند.
آرامگاه شيخ رشيدالدين محمد بيدوازي
در روستاي بيدواز در فاصله 25 كيلومتري شهرستان اسفراين واقع شده است. وي از عرفا و شعراي مشهور خطه خراسان بوده است.
آرامگاه شيخ آذري، شيروان
بناى اين آرامگاه در جنوب شهر اسفراين و در شمال شرقى خرابههاى شهر بلقيس واقع شده است. ساختمان اين بنا از خشت خام ساخته شده و سقف آن چوبى است و مقبره در وسط قرار دارد
آرامگاه تيموري، شيروان
اين بنا تاريخي در 6 كيلومتري شيروان و در قسمت شمال شرقي مقبره امامزاده حمزهرضا (ع) واقع شده است. بناي مقبره مربوط به دوران تيموريان (سال 785 ه . ق) است.
مقبره تيموري به يكي از سرداران معروف امير تيمور گوركان تعلق دارد. اين مقبره در زير داراينقب هايي به طرفين است كه يكي از اين نقبها تا فاصله200 متري ادامه دارد. قسمت داخلي بنا، گچبري وبالاي سردرها، دورتادور به رنگ فيروزهاي گچبري و كتيبه نويسي شده است.
آرامگاه شيخ احمد ذاكرگور پاني
شيخ جمال الدين احمد ذاكر جورفاني(گورپاني) از عرفاي بزرگ قرن هفتم است كه قدمت اين آرامگاه در اسفراين به دوره سلجوقي مي رسد.
آرامگاه حمزه بن موسي (دهنه شيرين)
بقعه امامزاده حمزه بن موسي از بناهاي مذهبي و تاريخي دوره صفوي در شهرستان اسفراين است كه نماي داخلي آرامگاه با نقوش گياهي و كتيبه هاي قرآني به خط ثلث تزيين شده و اين امامزاده مشتاقان زيادي را هر ساله طلب مي كند.
آرامگاه باباتوكل دربجنورد
بقعه شيخ رشيد الدين محمد در شيروان
بقعه محمد رشيدالدين،
مقبره شيخ رشيد الدين محمد بيد وازي (اسفراين)
بقعه شيخ احمد ذاكر گورپان ( اسفراين)
بقعه لالان
آستانه مبارك امامزاده سيدعباس فرزند موسي بن جعفر (ع)
در شهر بجنورد، به عنوان مشهورترين و پر زائرترين معصوم زاده اين خطه شناخته ميشود .آن حضرت در دوران خلافت بني عباس از مدينه منوره وارد خراسان شد و در اواخر قرن دوم هجري وفات يافت.
بناي اين امامزاده كه در روزگار قديم بر فراز تپهاي باستاني درمجاورت شهر بجنورد ساخته شده با گنبدي فيروزه رنگ، خودنمايي ميكند كه به آياتي از قرآن مزين شده است .اين بقعه متبركه كه نسبت به شهر، بر بلندا قرار گرفته، چشمانداز خوبي را براي مشتاقان به وجود آورده كه از آنجا همه شهر را پيش چشم دارند.
مكان زيارتي و سياحتي ايوب پيغمبر
در فاصله85 كيلومتري شمال بجنورد و در روستايي به همين نام از توابع بخش حصارگرمخان در حاشيه مرز ايران با جمهوري تركمنستان قرار گرفته است.علاوه بر مقبره موسوم به ايوب پيامبر، وجود چشمه ي آب گرم كه مردم براي آن خواص درماني و شفابخشي قايل هستند، سالانه شمار زيادي از زائران و گردشگران را به اين ناحيه ميكشاند
امامزاده حمزه رضا-شيروان
اين آرامگاه در شش كيلومترى شيروان واقع شده و آثار دوران غزنوى (قرن پنجم هجرى) است. اين بنا از آجر و گچ و چوب ساخته شده است.
در مجاور بقعه بناى چهار تاقى (مقبره تيمورى) قرار دارد كه بنام تپه تيمورى معروف است. امامزاده حمزه رضا را فرزند امام موسى بن جعفر (ع) مي دانند. اين بنا در شمار آثار تاريخى ايران به ثبت رسيده است.
امامزاده عبداللّه كوران-اسفراين
اين امامزاده در 30 كيلومترى غرب اسفراين و در نزديكى آبادى كوران قرار دارد و بناى آن مستطيل شكل است.
صندوق چوبى مقبره به دوره قاجار تعلق دارد.
امامزاده سيدهادي فرزند امام موسي كاظم (ع)
واقع در چهار كيلومتري غرب تفرجگاه ييلاقي "بشقارداش" در جنوب بجنورد ازديگر زيارتگاههاي اين شهرستان است .اين امامزاده كه در روستاي تاريخي "ارگ" قرار دارد با گنبدي خشتي در ميان باغي بزرگ ايجاد شده كه درختان كهنسال و سر به فلك كشيده آن، مناظر و چشم اندازهاي زيبايي را ايجاد كرده است.
امامزاده محمدرضا (ع)
از ديگر فرزندان امام هفتم شيعيان در فاصله10 كيلومتري شمال غربي شهر به فاصله يك كيلومتري در شرق روستاي لنگر بجنورد واقع شده است . بناي نخستين اين بقعه متبركه در دوره تيموريان و در زمان سلطان حسين بايقرا ساخته شده كه در سال1329 بازپيرايي و تجديد بنا شده است.
امامزاده اسماعيل
فرزند امام موسي كاظم (ع) در 10 كيلومتري شمال شرقي بجنورد در مجاورت گردشگاه ييلاقي "باباامان" بجنورد واقع شده است. اين مقبره مطهر كه در مجاورت جاده اصلي مشهد بهاستانهاي شمالي و درمسير اصلي زائران و گردشگران واقع شده همه ساله پذيراي شمار زيادي از شيفتگان اهل بيت عصمت و طهارت است.
مرقد امامزاده زين بن علي بن حسين از نوادگان امام حسين (ع)
در فاصله14 كيلومتري جنوب شرقي بجنورد در روستاي كوهستاني "درصوفيان" واقع است.بناي اين امامزاده در غرب روستا در دامنه تپهاي زيبا مشرف به دره مشجر درصوفيان قرار گرفته و محلي تفريحي و زيارتي محسوب ميشود
امامزاده باغشجرد
در 18كيلومتري شمال شرق صفيآباد در شهرستان اسفراين واقع شده كه در نماي داخلي بناي آن نقوش گل و بته ترسيم شده و كتيبههاي با متن آيهالكرسي ديوارهاي داخلي را مزين كرده است.
امامزاده احمد رضا (احمد بن موسى)
امامزاده شاهزاده زيد (اسفراين)
امامزاده شاهزاده جعفر در اسفراين
امامزاده محمد باقر اسفيدان (بجنورد)
امامزاده گيفان (بجنورد)
امامزاده روستاي لنگر (بجنورد)
امامزاده روستاي ارك (بجنورد)
امام زاده عبدالله كوران (اسفراين)
بابا قدرت (اسفراين)
امامزاده دهنه شيرين (اسفراين)
امامزاده مهزيار (جاجرم)
مقبره امامزاده حمزه بن موسي الرضا (شيروان)
مقبره امامزاد محمد رضا (شيروان)
امامزاده دلاور (مانه و سملقان)
امامزاده قاسم روستاي بازار قارناس (مانه و سملقان)
امامزاده گلزار روستاي كشانك (مانه و سملقان)
امامزاده چمن بيد (مانه و سملقان)
امام زاده زين العابدين (سنخواست جاجرم)
شهرستان فاروج
شهرستان فاروج در گذشته مركز دهستان فاروج بود كه در جنوب شرقى شهرستان شيروان واقع شده است. فاروج پس از آن كه خراسان شمالى شكل گرفت به شهرستان تبديل شد و امروزه يكى از شهرستانهاى شرقى استان خراسان شمالى است كه با شهرستان قوچان در استان خراسان رضوى همسايه است.
• منطقه نمونه گردشگري خسرويه
• آرامگاه شاهزاده عبدالرحمن خرق
• قلعه تاريخي علي آباد
• روستاي اسفجير
• آب انبار صفي آباد
• قلعه شاه جهان
• امامزاده جعفر سياه دشت
• دره مايوان معروف به بهشت فاروج