باغ بزرگ و ميوه دار شوكت آباد و عمارت زيباي وسط آن ، كه هنرمندي معماران دوره قاجاريه را نشان مي دهد . ؛ در 5 كيلومتري بيرجند و محل گشت و گذار عصرانه و ايام تعطيل خانواده است .
از نظر معماري فضاهاي احداث شده در باغ و عمارت شوكت آباد داراي ويژگي هاي خاصي هستند كه در ديگر نمونه هاي مشابه آن كمتر مي توان يافت بطوريكه فضا سازي در اين باغ با هماهنگي خاصي انجام پذيرفته است كه بيانگر وجود طرح و نقشه از قبل تعيين شده براي ساخت اين بنا مي باشد .
در مجموع بناهاي احداث شده به صورت متراكم بوده و در جبهه جنوبي مخصوص حاكم و خانواده او بوده است كه بعضي از فضا هاي داخلي جهت تشريفات و پذيرايي از ميهمانان مورد استفاده قرار مي گرفته است . اين بخش گسترده داراي درختان مختلف ميوه و تزئيني مي باشد . همچنين بعضي از فضا هاي ايجاد شده در گوشه هاي عمارت اصلي الحاقي مي باشد كه بعدها به فراخور نياز به آن اضافه شده است . همچنين روش معماري بكار رفته در احداث اين عمارت به صورت طاق و تويزه بوده و گهواره اي بودن سقف بعضي از اتاق ها حاكي از روش معماري ناحيه گرم و خشك است . بطور كلي عمارت احداث شده در جبهه جنوبي باغ شوكت آباد به صورت طولي و شرقي- غربي است كه به لحاظ فرم نيز يكنواخت مي باشد .
علاوه بر آن فرم بخشي در اين عمارت نيز رعايت شده است بطوريكه ميانه عمارت در نماي بيروني از قسمت اصليي بيرون آمده و هشت ضلعي زيبايي را در نما بوجود آورده است و اين شكل هندسي نيز در گوشه هاي اصلي اين هشت ضلعي دوباره تكرار شده است .
از ديگر ويژگي هاي جالب اين بنا ارتباط يافتن فضاهاي داخلي با يكديگر است كه اين ارتباط به وسيله دالان ها . راهروها و اتاق ها ميسر مي گردد .
shasa.ir
skchto.com